Monday, August 26, 2019

HYMYHUULET HUOMATAAN - TIESI TOHTORI TIM LEARY




Missä olit kun kuulit, että vankilasta pakomatkalla ollut tohtori Timothy Leary on pidätetty Kabulissa?

Se oli synkkä hetki Timin elämässä. Hän oli lähtenyt uuden vaimonsa kanssa Sveitsistä ja tullut Afganistaniin sillä oletuksella, että olisi siellä turvassa, mutta häneltä otettiinkin passi pois lentokentällä, ja pian hän tajusi: FBI:n virittämä ansa on lauennut ja matka Yhdysvaltoihin on edessä. Silloin Tim ei  noudattanut kulttuurifilosofi
Marshall McLuhanin hänelle antamaa ohjetta - hymyile aina - mutta kun Tim kotimaahansa saavuttuaan talutettiin käsiraudoissa ulos koneesta hän hymyili.

Tim hymyili silloinkin, kun hän tuli raudoissa ulos oikeussalista about pari elinkautista tuomiota niskassaan ei minkään takia. Tim hymyili ja sanoi olevansa vapain ihminen Amerikan Yhdysvalloissa.

Tim meni kaamean psykologisen ja medikaalisen myllytyksen läpi yli 30 eri vankilassa ja kun hän viimein pitkien vuosien jälkeen käveli ulos hän hymyili.

Tim oli holtiton, joskin hyväntahtoinen, hunsvotti. Hän mokasi elämässään pahasti monta juttua ja aiheutti kärsimystä useille ihmisille. Ikinä Tim ei ottanut vastuuta mistään. Tim hymyili.

Kun katsoo Timin hymyileviä kasvoja, on helppo uskoa elämän olevan niin ihana produktio, että sitä ei kannata pilata esimerkiksi kelaamalla oman elämänsä ihmissuhdepsyykepuuroa, parempi vaan kiitää positiivissa fiiliksissä eteenpäin - ja ylöspäin! Lähteä vaikka suihkaileen vesisuksilla vetten päälle auringon paisteessa. Tai pelata erä tennistä biitsin läheisyydessä jonkun ihastuttavan leidin seurassa. Tim oli hulluna naisiin ja monet naiset hullaantuivat Timin persoonaan.

Tim hymyili niin kuin hän olisi mainostamassa elämää tauotta pyörivässä tv-mainoksessa. Timin hymy oli vastustamaton. Hymynsä ansiosta Tim oli iso POP. Tim oli enemmän pop-star kuin kukaan oikea pop-star. Heistä monet olivat Timin kavereita. John Lennon. Jimi Hendrix. Stephen Stills. Buddy Miles. jne.

Kun Timille esitettiin syytöksiä, Tim hymyili, Tim myönsi auliisti virheensä ja hymyili, ja aloitti sitten hymyillen oman puheenvuoronsa... Tim sanoi että ihmisen iän voi laskea siitä, milloin hän on viimeksi vaihtanut mielipiteitään - ja hymyili. Tim vaihtoi omia mielipiteitään alati ja hymyili elämänsä loppuun saakka.

Timistä ja Timin hymystä ja hymyilyn motiivista voi olla montaa eri mieltä, mutta ilman Timin hymyä toivoa olisi maailmassa paljon vähemmän.

[Ylimpänä oleva sarjakuvatrippi on lehdestä Elperfecto, jonka tekemiseen osallistui iso joukko underground-sarjakuvan piirtäjiä. Sarjakuva-antologian myynnillä kerättiin rahaa Timothy Learyn oikeuskuluja varten.]






We can change the world, definitely.
The problem is that we don’t smile when
chaos occurs to us. When chaos occurs,
even within that chaos, we can smile which
cures confusion and resentment.
Do you understand?
- Chögyam Trungpa Rinpoche 


Timothy Learyn 60-luvun alussa johtaman kommuunin elämästä on kirjoitettu romaani:  Outside Looking In



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.