Wednesday, October 14, 2020

Psykedeelihistoriikki Mielen aika Psykedelisen kulttuurin historia ja visio

Mielen aika on noin 350-sivuinen kirja, jonka olen kirjoittanut psykedeelisestä kulttuurihistoriasta ja maailmankuvasta. Se ilmestyy "lähiaikoina".

Käsite "mielen aika" viittaa subjektiiviseen ajantajuun ja mielen käyttämiseen aikakoneena. Nämä ovat eräitä merkittäviä, jopa tunnusmerkillisiä, piirteitä syvässä, psykedeelisessä kokemuksessa. Yksi kirjani läpikäyviä mietintöjä on se, mikä tekee tämän tyyppiset psykedeelikokemukset tärkeiksi yksilön ja koko maailman kannalta.


Tietysti kirjan nimi, Mielen aika, meriteeraa myös sitä, että tekstissä tehdään laaja, esihistoriaan asti ulottuva, katsaus tajusteiden käytön historiaan. Kalliomaalausten ääreltä ja meksikolaisista sieniriiteistä kuljetaan 60-luvun psykedeelisten näkyjen kautta nykyajan psykonauttien maailmoihin.

Sisällysluettelo kirjassa Mielen aika - Psykedeelinen kulttuurihistoria ja visio on tälläinen:

1 Eleusiin kultti - eurooppalaisen psykedelian Vanha liitto
2 Mister Mescaliton maailmanympärysmatka
3 Polkupyöräilevän kemistin lämmin ase
4 Isänmaallisten happopäiden suuri rengasmatka
5 "LSD-miljonääri" uuden tajuisuuden ja talouden asialla
6 Maailman ensimmäinen egotrippi
7 LSD-evankelistat ja synteettisen jumalan karitsat
8 10 000 kemiallista romanssia
9 Taikasienten tiedon metsästäjät
10 Noidat, neo-shamaanit ja sademetsän televisio
11 Dale Pendell - runoilija myrkyn polulla  
12 Hasiksensyöjiä ja rauhanpiipun polttajia
13 Kemiallinen nirvana  
14 Soundi & visio
15 Tähti syttyy viimeinkin... Suomessa!
16 Psykedeelitutkimuksen vaiheita


Osa otsikoista on sellaisia, että ne eivät välttämättä isosti osviittaa lukujen sisällöstä anna, enkä tässä yhteydessä ala niitä avamaan. Sanottakoon nyt kuitenkin esimerkin omaisesti, että viidennen luvun nimessä mainittu "LSD-miljonääri" on edesmennyt, amerikkalainen kemisti ja ääniteknikko Owsley Stanley. Owsleyn lisäksi Mielen aikaan sisältyy tietoa & tarinaa kymmenistä näkijöistä ja tekijöistä - monessa tapauksessa rankoista individualisteista - joiden tavallisesti kauas tulevaisuuteen yltävät ideat ja visiot ovat suuresti vaikuttaneet ja edelleenkin vaikuttavat psykedeelisen kulttuurin kehitykseen ja olemukseen. Mielen aika on yhtäältä kronikka, toisaalta pienimuotoinen filosofinen tutkielma, jossa psykedelian ja uskonnon suhde on yksi keskeinen teema. Missään määrin kirjani ei ole huumepoliittinen puheenvuoro, ei myöskään manuaali tajusteiden käyttöön. Psykedeelistä lääkintääkin se käsittelee vain yhden luvun puitteissa. 

Psykedeeliseen musiikkiin, kuvataiteeseen ja elokuvaan kirja sisältää laajahkon johdatuksen. Tämä liittyy siihen että psykedeeliset tilat ovat olleet fantastisia "luovan ilmaisun kursseja" valtavan monille ihmisille ja niiden inspiroimana on syntynyt lukuisia merkkiteoksia musiikin ja visuaalisen taiteen alalla. Omasta puolestani uskonkin tajusteiden tärkeimmän annin liittyvän ihmisten luovuuden - laajassa merkityksessä - kehittämiseen ja kukoistamiseen sekä instituutioissa että yksilötasolla. 


Aloitin Mielen ajan kirjoittamisen noin neljä vuotta sitten, joskin ensimmäisen vuoden aikana vielä tutkin lähteitä enemmän kuin kirjoitin omaa tekstiä. Terveydentilani heikkeni radikaalisti kirjan tekemisen myötä ja viime vuonna minulla todettiin vakava sairaus, joka hidastutti kirjan valmistumista. Tätä kirjoitettaessa ollaan kuitenkin jo siinä vaiheessa, että odottelen mitä käsikirjoituksen parissa työskentelevä tuottaja/taittaja  on saava aikaan ja koetan pysyä elävien kirjoissa ainakin siihen saakka, että Mielen aika on päässyt elämään kirjana fyysisessä maailmassa. Lisätietoja myöhemmin.


                     Lähdeteoksia oli vuosien ajan koljassani levällään laajat pinot.


Kirjassani tietysti esillä myös Brotherhood of Eternal Love (BEL). Sen urotekoihin kuuluu mm. oman festivaalin järjestäminen - ja festivaalialueen yllä vieraili lentokone, joka pudotti alueella satoja postikortteja, joihin kaikkiin oli liimattu LSD-matka.


 Kirjaa myydään netissä osoitteessa

mielisanat@luukku.com


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.